Λαγός

Είναι ένα από τα σημαντικότερα θηραματικά είδη της Ελλάδας αν λάβουμε υπόψη μας, ότι κάθε χρόνο θηρεύονται αρκετές χιλιάδες άτομα. Ο λαγός εξαιτίας του υψηλού ρυθμού της αναπαραγωγής του, που επιτυγχάνεται λόγο της μικρής διάρκειας της κυοφορίας , του μεγάλου αριθμού των γεννήσεων κάθε χρονιάς και της γρήγορης σεξουαλικής ωρίμανσης των νεαρών, καθώς και χάρη σε δύο ακόμα μεγάλα του «όπλα»: την κρυπτιδική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και την μεγάλη του ταχύτητα (μπορεί να καλύψει μικρές αποστάσεις με 80 Κm/h), καταφέρνει να επιβιώνει, παρά τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των θηρευτών του. Η περίοδος της εγκυμοσύνης διαρκεί 40-46 ημέρες, τα νεογνά όμως γεννιούνται κάθε 30-35 ημέρες!
Ο λαγός καταφέρνει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αναπαραγωγική περίοδο και να πραγματοποιεί 4-5 γέννες το χρόνο από 1-4 μικρά τη φορά.
Τα μικρά γεννιούνται με τα μάτια ανοιχτά, φέρουν τρίχωμα και είναι ικανά να περπατήσουν λίγες ώρες μετά, σε αντίθεση με τα μικρά του κουνελιού και του αγριοκούνελου. Η περίοδος του θηλασμού διαρκεί 2-3 εβδομάδες, τα νεογνα δεν τοποθετούνται σε μια φωλιά, αλλά το καθένα μόνο του και σε απόσταση 20-30 μέτρα μεταξύ τους. Η θηλυκιά καλεί τα μικρά για να τα θηλάσει με χαρακτηριστικούς ήχους.
Γίνονται ευαίσθητοι στις ασθένειες και δύσκολα αντιμετωπίζουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα παράλληλα με διαταραχές του μεταβολισμού, εξαιτίας της αύξησης της λειτουργίας των επινεφριδίων που προκαλείται από την κατάσταση στρες που καταλαμβάνει τα ζώα λόγο του έντονου ανταγωνισμού τους.

Λαγός
(Lepus europaeus)

Λαγός


Αγριοκούνελο

Το αγριοκούνελο είναι ζώο νυκτόβιο βγαίνει για βοσκή με τη δύση του ηλίου και επιστρέφει στις φωλιές την αυγή, ζει σε λαγούμια ή σχισμές βράχων. Είναι μικρότερο του λαγού, μήκος 35-40 εκατ. ύψος 16-18εκατ.,βαρος 1-2κιλά. Χρώμα γκριζοκαστανό από πάνω ανοιχτότερο στο πλάι, κοιλιά λευκωπή. Ουρά πολύ κοντή 6-7εκατ.με λεπτό μαύρο περίγραμμα. Τα μάτια του είναι στο πλάι του κεφαλιού χωρίς να προεξέχουν όπως του λαγού και έχει μικρότερα αυτιά από το λαγό.
H αναπαραγωγική ικανότητα του αγριοκούνελου είναι παροιμιώδης. Γεννάει 5-6 φορές τον χρόνο από 5 μικρά κάθε φορά τελικώς όλη τη χρονιά δεν γεννά περισσότερα από 10-15 μικρά. Τα νεογνά γεννιούνται μακριά από την φωλιά σε απόσταση 150 μ. και σε ειδικά διαμορφωμένες στοές, αυτό γίνεται για να προστατευτούν από τα αρσενικά και τα υπόλοιπα αρπακτικά. Ζει 6-7 χρόνια. Είναι είδος κοινωνικό, κατασκευάζει υπόγειες στοές (κονικλώνες) με πολλές διακλαδώσεις οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με το περιβάλλον. Οι στοές βρίσκονται σε βάθος 2,5 -3μ και έχουν συνολικό μήκος γύρω στα 50μ. και κατασκευάζονται με τη βοήθεια των ισχυρών νυχιών που έχουν στα μπροστινά πόδια. Το ύψος των στοών είναι 15εκατ. ενώ του κύριου χώρου διαμονής 30-60εκατ. Σε μια αποικία παρατηρείται πλήρης ιεραρχία μεταξύ τους ανάλογα με τη σωματική δύναμη ενώ ο αριθμός της φθάνει τα 200.

Αγριοκούνελο
(Oryctolagus cuniculus)

Αγριοκούνελο