Πέρδικες

Η πέρδικα είναι κοινή ονομασία πτηνών του γένους Πέρδιξ η Αλεκτορίς που ανήκουν στην οικογένεια των Φασιανιδών. Πρόκειται για ενδημικά πτηνά, που ζουν κατά σμήνη , σε περιοχές με εύκρατο κλίμα. Τους θερινούς μήνες ανεβαίνουν σε ορεινές και δροσερές περιοχές, ενώ το χειμώνα πηγαίνουν χαμηλότερα.
Το πτηνό φθάνει σε μήκος τα 20-30 εκ. και σε βάρος τα 500 γραμμάρια. Έχουν κοντές και στρογγυλές φτερούγες, μικρό κεφάλι και κοντό, μυτερό ράμφος. Το βάδισμα και το πέταγμά της γίνεται με γοργό ρυθμό και με μεγάλη ευκολία. Χρησιμοποιεί τα φτερά της μόνο σε περίπτωση κινδύνου. Η τροφή τους είναι έντομα, σκουλίκια, σπόροι, φύλλα, τρυφεροί βλαστοί. Πάντα μαζί με την τροφή τρώει και μερικά πετραδάκια που την βοηθούν στην πέψη.
Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τα πουλιά τότε σχηματίζουν ζευγάρια. Κάνουν 10-15 αυγά που εκκολάπτουν για 20 ημέρες περίπου. Η οικογένεια μένει ενωμένη ως το φθινόπωρο, οπότε τα μικρά είναι ικανά να αυτοπροστατεύονται, ενώ την επόμενη άνοιξη είναι έτοιμα για αναπαραγωγή.
Τα είδη της πέρδικας που διαθέτουμε είναι τα εξής :

Νησιώτικη Πέρδικα
(Alectoris Chukar)
Νησιώτικη Πέρδικα
Πεδινή ή Λιβαδοπέρδικα
(Perdix Perdix)
Πεδινή ή Λιβαδοπέρδικα
Κόκκινη
(Alectoris Rufa)
Κόκκινη Πέρδικα

Barbara
(Alectoris Barbara)

Πέρδικα Barbara