Φάσα

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος της οικογένειας των περιστερειδών.
Είναι αποδημητικό πουλί και αφθονεί στην χώρα μας. Ονομάζεται Περιστερά η λευκάχην. Η Φάσα έρχεται στην χώρα μας το φθινόπωρο κατά κοπάδια.
Το μήκος της φτάνει τα 41 εκατοστά και χαρακτηριστικό της είναι οι λευκές λουρίδες στις φτερούγες και το άσπρο περιλαίμιο. Ζυγίζει δε περίπου 500 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 75 εκατοστά. Έχει σκούρο χρώμα στην πλάτη και γαλάζιο στον λαιμό, βγάζει ένα υπόκωφο γουργούρισμα και γεννά συνήθως την άνοιξη. Τρέφεται με σπόρους, καρπούς και έντομα, τρελαίνεται για το βελανίδι και το καλαμπόκι, που γίνονται και η αιτία του θανάτου της, διότι εκεί την περιμένουν οι κυνηγοί. Ζει και κινείται σχεδόν παντού, ακόμη και μέσα στις πόλεις, αλλά όχι σε περιοχές χωρίς δέντρα. Φωλιάζει στα δέντρα, φράκτες, παλιές φωλιές και κοιλώματα βράχων.
Όταν ο καιρός κρυώσει πέφτει στα χωράφια για αναζήτηση τροφής, ενώ με καλύτερες συνθήκες επιστρέφει στα δάση και στα ψηλά. Γεννά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνη, τρεις γέννες το χρόνο με δύο αυγά που τα κλωσσούν και οι δύο γονείς για 17 ημέρες.

Φάσα
(Columba palumbus)

Φάσα


Τρυγόνι

Είναι το μικρότερο από τα άλλα θηρεύσιμα περιστερόμορφα και το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 250 γραμμάρια εκλεκτού κρέατος.
Είναι είδος μονογαμικό. Φωλιάζει πάνω σε δέντρα και θάμνους. Η φωλιά του είναι πρόχειρη.
Συνήθως γεννάει δύο φορές το χρόνο, από ένα μέχρι δύο(1-2) αυγά τη φορά. Η επώαση των αυγών διαρκεί 13εώς 14(-16) μέρες. Επωάζουν και οι δύο γονείς.
Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν 20 ημέρες μετά από την ημερομηνία της εκκόλαψής τους. Το διάστημα που παραμένουν στη φωλιά τρέφονται με μια παχύρρευστη ουσία από τον πρόλοβο και των δύο γονιών τους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των περιστερόμορφων, έτσι και του τρυγονιού, είναι και το ότι έχουν τη δυνατότητα να αναρροφούν το νερό, χωρίς να σηκώνουν το ράμφος τους όπως κάνουν τα υπόλοιπα πτηνά.
Το φτέρωμα τους όπως και σε όλα τα περιστερόμορφα είναι πυκνό και μαλακό και τα φτερά τους αποσπώνται εύκολα. Τρέφεται κυρίως στο έδαφος. Προτιμάει καλλιεργημένες εκτάσεις.

Τρυγόνι
(Streptopelia turtur)

Τρυγόνι